Wat is fytotherapie of kruidengeneeskunde?
De term fytotherapie is afgeleid van het Grieks, “fytos" dat betekend “plant" en “therapia", ofwel “behandeling". In de volksmond gebruikt men hiervoor de term “kruidengeneeskunde". Of simpel weg Fytotherapie is een modern woord voor kruidengeneeskunde. Kruidengeneeskunde is een zeer oude geneesmethode die gebruik maakt van de geneeskrachtige stoffen die zich in de planten bevinden. Hierbij wordt de plant in zijn geheel of gedeeltelijk gebruikt, zoals de bloem, blad, steel, wortel, zaden of bast en wordt bereid in de vorm van theeën, tincturen, siropen en zalven. Het doel is aandoeningen te verlichten of te genezen. Fytotherapie is een onderdeel van de natuurgeneeskunde.

Hoe werken de kruiden in de Fytotherapie?
Kruiden (planten) werken op een zachte manier zowel lichamelijk, psychisch en emotioneel. Kruidengeneeskunde is een ondersteuning in het genezingsproces en begeleidt hierbij. De kruiden reinigen het lichaam en verhogen de weerstand. De werking komt door de vitaminen, mineralen en andere stoffen die zich in de planten bevinden.

Waarom zou je naar een Fytotherapeut gaan?
Kruiden zijn natuurlijk en werken zacht maar ik wil u erop wijzen dat verkeerd en overmatig gebruik van kruiden tot problemen kan leiden. Er zijn talloze kruiden
die bijwerkingen hebben of waar contra-indicaties van bekend zijn. Dat wil zeggen, condities waarbij je het kruid niet mag innemen, zoals zwangerschap, borstvoeding, medicijngebruik of bepaalde ziektes. Een fytotherapeut kijkt naar de persoon in het geheel en naar het kruid dat het beste bij u past, in uw persoonlijke situatie. Een goed opgeleide fytotherapeut of kruidengeneeskundige heeft een opleiding van een aantal jaren achter de rug, waarin zij/hij vele kruiden heeft bestudeerd met alle werkingen op de verschillende organen, de bijwerkingen en de contra-indicaties, daarom kan de fytotherapeut u een goed advies geven.

Let op: Voor een behandeling met kruiden kiest u nadat de diagnose gesteld is door een arts.
Tijdens een intakegesprek ga ik aan de slag met de informatie die u mij verstrekt en de diagnose die u heeft meegekregen. Voor (bijna) iedere aandoening is er wel een kruid.

Consult

In mijn praktijk kunt u terecht voor een consult wanneer u een klacht of ziekte heeft, die u graag met behulp van kruiden wilt behandelen. Een eerste consult duurt circa 1 – 1,5 uur. Tijdens dit consult wordt een uitgebreide anamnese afgenomen. Ik zal u dan veel vragen stellen die in meer of minder mate relevant zijn voor uw klachten. Daarnaast kijk ik ook naar uw levens- en voedingspatroon. Zo kan ik voor mijzelf een duidelijk beeld vormen van uw lichamelijke en emotionele welzijn. Als kruidengeneeskunde of Fytotherapeut vind ik het niet alleen belangrijk dat de symptomen van de klacht worden bestreden maar ook de oorzaak. Na mijn analyse kan ik u adviseren welk kruid in welke vorm het beste past in uw situatie en kunnen we met de behandeling beginnen.